Mérlegelj könyvelőiroda
Kezdőlap Kapcsolat Oldaltérkép
 
Könyvelés
Társas vállalkozások részére vállaljuk az alábbi könyvviteli szolgáltatások elvégzését  
Bérszámfejtés, SZJA bevallás
Vállaljuk cégek bérszámfejtését, SZJA bevallások magánszemélyek és egyéni vállalkozók részére 
Nyugdíj, adócsökkentés
Vajon lesz Önnek nyugdíja? Legálisan, adómentesen lehet Önnek is cégéből nyugdíja
Egyesület, alapítvány
Egyesületek, alapítványok részére vállaljuk az alábbi szolgáltatást 
Könyvelő
XVII. kerületi könyvelőiroda vállalja az alábbi szolgáltatásokat  
Társasházak
Társasházak, lakásszövetkezetek részére vállaljuk az alábbi szolgáltatások végzését  
Kezdő cégek, cégalapítás
Hasznos információk, kezdő vállalkozások, illetve cégalapítás előtt állók részére  
.

Kezdő vállalkozások részére

Milyen vállalkozási formát válasszak?
Az alábbiakban találja a lényeges dolgokat egy vállalkozás indításakor felmerülő kérdésekre. A magyarázat nem teljeskörű, a részletekért keressen meg minket az elérhetőségek bármelyikén és szívesen válaszolunk kérdéseire.

Egyéni vállalkozás

Ezt a vállalkozási formát olyan magánszemélyeknek ajánljuk, akik nem tudnak pénzt befektetni a vállalkozás elkezdésébe vagy kisebb forgalmú tevékenységek végzésére alkalmas az egyéni vállalkozás, pl: ügynöki tevékenység, fodrász, kozmetikus, asztalos, festő stb.

Figyelem: az egyéni vállalkozás korlátlan (teljes magánvagyonával történő) felelősséget jelent a magánszemély részére, ugyanakkor a magánszemély és az egyéni vállalkozás adózás szempontjából más. Az egyéni vállalkozás az SZJA törvény alá tartozik.

2010.01.01-jétől erkölcsi bizonyítvány nélkül, egy egyszerű adatlap kitöltésével, illetékmentesen, ügyfélkapun keresztül is elintézhető az egyéni vállalkozás létrehozása.
Az egyéni vállalkozó bankszámla nyitására kötelezett, mint vállalkozó. Ez azért fontos, mert így az egyéni vállalkozás és a magánszemély bevétele-kiadása külön kezelhető.
2010.01.01-jétől nem kötelező a vállalkozói igazolvány papír alapú változata, ugyanakkor pl: pályázatokhoz nem fogadnak el mást.

Ügyfélkapu létrehozásához fáradjon be a lakcíme szerinti illetékes Okmányirodába a személyi igazolványával és az adóazonosító kártyájával és pár percen belül létrehozzák Önnek az ügyfélkapus hozzáférést. Fontos: az ügyfélkapun keresztül történő intézkedésekhez olyan e-mail címet adjon meg, amit nap mint nap használ. (Ügyfélkapu létrehozása után keresse fel irodánkat és segítünk a további papírok intézésében az APEH és a Fővárosi Önkormányzat felé.

Bérköltség: az egyéni vállalkozó, ha főállásban (nincs más munkahelye) végzi a tevékenységet, akkor az első évben havonta legalább a mindenkori minimálbér után köteles járulékot fizetni és azt havonta bevallani.

 
Egyéni cég

Egyéni céget eddig is lehetett alapítani, de nem sokan éltek ezzel a lehetőséggel. 2010.01.01-jétől azonban lehetőség van az egyéni vállalkozóknak egyéni céggé alakulni, illetve olyan egyéni céget létrehozni, amelyik korlátolt felelősséggel rendelkezik. Ez azért lényeges, mert míg az egyéni vállalkozó teljes vagyonával felel, mint magánszemély a kötelezettségekért, addig a korlátolt egyéni cég csak a bevitt vagyonnal felel (mint a KFT tagjai).
Az egyéni cég viszont már a számviteli törvény alá tartozik, így év végén beszámolót kell készíteni.

 
Betéti társaság (bt.)

Betéti társaság létrehozáshoz legalább 1 beltag és 1 kültag szükséges. A beltag felelőssége korlátlan (a magánszemély a teljes vagyonával felel), míg a kültag felelőssége a bevitt vagyonáig terjed.
Összeférhetetlenség: a beltag nem lehet egyéni vállalkozó és nem lehet egy másik Bt beltagja, kültagja és Kft tag viszont igen.

Bt-t minimális, akár 20.000 Ft-os jegyzett tőkével is lehet alapítani. A cég alapításához a kezdeti költségek: az ügyvédi díj (ez ügyvédtől függ) és a Cégbíróság felé fizetendő illeték (jelenleg 20.000 Ft). Aláírási címpéldányt most már az ügyvédnél is el lehet készíteni, ezért nem kell külön közjegyzőhöz menni.
A betéti társaság a számviteli törvény alá tartozik, kettős könyvvitelt vezet és év végén éves beszámolót kell készítenie, amit az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) felé is kötelező elküldeni, ennek illetéke 3.000 Ft.
Az éves beszámolót csak elektronikusan lehet elküldeni az APEH és a IRM felé. Ehhez vagy a Bt beltagjának vagy a könyvelőnek kell ügyfélkapus hozzáféréssel rendelkeznie.

Korlátolt Felelősségű Társaság

Kft-t már 500.000 Ft kezdő tőkével alapíthat egy vagy több ember. Ezt az összeget nem csak pénzben, hanem apporttal is lehet teljesíteni, amit már nem kell könyvvizsgáltatni.
A Kft tagjai csak a bevitt vagyon összegéig vállalnak felelősséget a kötelezettségekért.

A Kft a számviteli törvény alá tartozik, kettős könyvvitelt vezet és év végén éves beszámolót kell készítenie, amit az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) felé is kötelező elküldeni, ennek illetéke 3.000 Ft. Az éves beszámoló elfogadásához tagi gyűlést kell tartani, melynek jegyzőkönyvét csatolni kell az éves beszámolóhoz.
Az éves beszámolót csak elektronikusan lehet elküldeni az APEH és a IRM felé. Ehhez vagy a Kft egyik tagjának vagy a könyvelőnek kell ügyfélkapus hozzáféréssel rendelkeznie.

 
Egyszerűsített vállalkozói adó (EVA)

EVA-t csak 2 éves működés után lehet választani a jelenlegi szabályok alapján. Feltétele, hogy a vállalkozás éves bruttó árbevétele nem haladhatja meg a 25 millió forintot.
Mind az egyéni vállalkozók, mind a társas vállalkozások (Bt, Kkt, Kft) választhatják az EVA-t. Az EVA a bruttó árbevétel 30%-a, iparűzési adót pedig a bruttó árbevétel 50%-a után kell megfizetni.
EVA-t alapvetően akkor érdemes választani, ha a költségek nem haladják meg az árbevétel 40%-át, mivel az EVA kiváltja az ÁFA-t és a társasági adót, egyéni vállalkozóknál pedig az SZJA-t és az osztalékadót.

 
Milyen ÁFA-kört válasszunk?

Bármely vállalkozás indításakor nyilatkozni kell az APEH felé (az önkormányzat vagy a cégbíróság közvetítésével), hogy szeretnénk-e az ÁFA körbe tartozni vagy sem.

Ekkor a következőket érdemes mérlegelni:
- az éves árbevételünk eléri-e a bruttó 5 millió forintot (év közbeni kezdéskor az évből hátralévő hónapokra arányosítani kell az összeget) vagy sem. Ha nem, akkor választhatunk ÁFA mentességet, ami annyit jelent, hogy se befizetni nem kell, se visszaigényelni nem tudjuk a bevételeink és kiadásaink különbözeteként mutatkozó ÁFA összegét.
- Azonban lehet, hogy ugyan a bruttó bevételünk nem éri el az 5 millió forintot, de a tevékenységünkhöz szükséges az ÁFA körbe tartozni (pl.bolti kereskedelem, egyéb kiskereskedelem, egyes szolgáltatások, webáruház).
- Vannak bizonyos tevékenységek, amelyek jellegükből adódóan nem tartoznak az ÁFA körbe, ezt a törvény tételesen felsorolja (pl: biztosítás, hitelközvetítés)
- Az egyéni vállalkozók bizonyos tevékenységekhez választhatnak átalányadózást is, ami azt jelenti, hogy a bevételeik egy fix %-át nem kell költségekkel alátámasztani (pl. fodrász, kozmetikus, bútorkárpitos és a nem főállású egyéni vállalkozók). Az átalányadózás akkor éri meg, ha kevesebb költséget tudnánk számlákkal igazolni, mint a törvényben előírt %. Számítás: bevétel x törvényben előírt % = adóalap.
 
Közösségi adószám

Érdemes már a vállalkozás alapításakor közösségi adószámot kérni, főleg, ha kereskedelmi tevékenységet végzünk. Kérhetünk később is közösségi adószámot vagy annak törlését, de ez hosszabb időt vehet igénybe, mintha alapításkor ezt megkérjük.
A közösségi adószám automatikusan legalább negyedéves ÁFA bevallásra kötelez bennünket.

 
TEÁOR számok (www.teaorszamok.hu)
A vállalkozás indításakor csak a főtevékenységet kötelező megadni, későbbiekben már csak az APEH felé kell a többi tevékenység TEÁOR számát bejelenteni legkésőbb a számla kiállítását követő 15 napon belül.
 
 
© 2006-2010 Mérlegelj könyvelőiroda - Minden Jog Fenntartva!
Címkék: Könyvelő l könyvelőiroda budapesten l adóbevallás l garancia
Mérlegelj 2006 Könyvelő Bt., 1173 Budapest, Sima utca 35.
Webtárhely: Hostmax.hu
   
 
Magyar Angol Árajánlat kérése